НОВИНИ

"Еърбъс" става на 50

Европейският авиопроизводител "Еърбъс" отбеляза днес своята 50-та годишнина. Стартът на тържествата беше даден с демонстрационен полет на модели от цялата произвеждана гама заедно с представителната част Авиопатрул на Франция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:06, 29.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Лошо време не позволи прелитане на малка височина над централата в Тулуза, но се издигна зрелищно над облаците. Консорциумът е създаден преди половин век от Франция и Германия като заявка за съживяване на европейската авиоиндустрия и затвърждаване на следвоенното помирение. До днес производителят е доставил над 12 хиляди машини.

Един "Еърбъс" каца или излита някъде на планетата на всеки две секунди, а списъкът с поръчките е за почти 10 години напред. Консорциумът отбелязва половин век с преосмисляне на приоритети, трусове сред ръководството на фона на продължаващо разследване за корупция и мерки за икономии.

Свити бяха всички разходи за тържествата, включително гала-вечерята за ръководния състав. Германският персонал е поканен на скромно честване с юбилеен ключодържател и безплатен сладолед. Няма и помен от бляскавите церемонии през 2005-та за най-големия авиолайнер в света А-380. Наскоро машината беше свалена от производство заради слабо търсене. Сега акцентът е върху по-пъргавия А-350 и модернизациите на най-продавания А-320.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП се връща утре в пленарна зала
БСП се връща утре в пленарна зала
 Започват преговори за топ позициите в евроинституциите
Започват преговори за топ позициите в евроинституциите