НОВИНИ

Ердоган отново настоя за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред CNN, че се е разминал за минути със смъртта и настоя за екстрадирането на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който се намира в Съединените щати.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Диян Каролев
07:35, 19.07.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В интервюто Ердоган заяви, че войници, подкрепящи преврата, са убили двама души от охраната му при нападението срещу курорта Мармарис през нощта в петък срещу събота. Държавният глава вярва, че ако е бил останал още 10-15 минути в хотела, е щял да бъда убит или пленен. Той настоя Съединените щати да екстрадират в Турция ислямския духовник Фетхуллах Гюлен заради предполагаемата му роля в осуетения опит за преврат. Ердоган заяви, че между Анкара и Вашингтон има "споразумение за взаимна екстрадиция на престъпници" и че "трябва да има реципрочност".

;

Съединените щати не осигуряват убежище на турския проповедник Фетхуллах Гюлен и ще разгледат евентуално искане за екстрадицията му, ако такова постъпи по официален път. Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той отрече твърденията на Ердоган, че Съединените щати са осигурили убежище на проповедника. Самият Гюлен отново заяви снощи готовността си да се върне в родината, ако това се наложи и увери, че не се притеснява за съдбата си.

След извършения в петък опит за военен преврат властите в Турция предприеха масови арести на хиляди хора, за които се смята, че са свързани с движението на ислямския проповедник Гюлен. Правителството обвинява него и последователите му в Турция, че стоят зад опита за преврат. Само за четири дни при поредица от спец акции са арестувани над 7 хиляди и 500 души, в това число 103-ма висши военни. Сред арестуваните по подозрение в участие в преврата са и двамата турски пилоти, които свалиха през ноември руския бомбардировач на сирийската граница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители на деца с увреждания искат отпадане на запрещението
Родители на деца с увреждания искат отпадане на запрещението
Български деца летяха до Марс в симулация на НАСА
Български деца летяха до Марс в симулация на НАСА