НОВИНИ

Ердоган поиска повече пари от Европа за бежанците

Германия е готова да приема една четвърт от мигрантите, които достигат Италия по море. Това посочва министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер пред германския вестник "Зюддойче цайтунг" в контекста на предстоящи срещи по въпроса за миграцията. Същевременно, в друго интервю за "Ройтерс", турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че страната му може да пусне бежанци към Европа.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:14, 14.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Турция ще бъде принудена да позволи на сирийските бежанци на нейната територия да напуснат страната. Това ще се случи, ако Европа не предостави по-голяма финансова помощ на Анкара и не подкрепи плановете ѝ за зона за сигурност, където да бъдат настанявани бежанците.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за "Ройтерс", дадено от двореца "Долмабахче" в Истанбул. В него той изтъква, че в Турция се намират повече от три и половина милиона сирийски бежанци - разходите за тях са 40 милиарда долара, докато помощта от Европейския съюз е едва шест милиарда евро.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Не можем да се справим с тази тежест. Някой трябва да плати за това. Иначе ще отворим вратите си и ще ги пуснем да отидат, където поискат.

От думите му става ясно, че следващата седмица ще обсъди с американския си колега Доналд Тръмп установяването на 450-километров коридор на турско-сирийската граница.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Този мирен коридор е много важен. Няма да позволим коридор на терора по нашите граници.

В понеделник Ердоган ще бъде домакин на среща с президентите на Русия и Иран. В центъра на разговорите ще бъде ситуацията в Сирия и предотвратяването на нова бежанска вълна към Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аферата Руски шпиони - сценарий или истински опит за чужда намеса?
Аферата "Руски шпиони" - сценарий или истински опит за чужда намеса?
Пожарът край село Горно Черковище все още не е загасен
Пожарът край село Горно Черковище все още не е загасен