НОВИНИ

Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първия президент с изпълнителна власт

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва като първият държавен глава на страната с изпълнителна власт. От днес в Турция е в сила нова система на управление, в която на практика цялата власт е концентрирана в ръцете на президента. На церемонията по встъпването му в длъжност присъстваха 22-ма президенти и 17 премиери.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:51, 09.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Заклевам се в качеството си на президент да пазя независимостта и честта на тази държава. Да се подчинявам на Конституцията и да бъда воден от демократични принципи. Да гарантирам сигурността, правата и свободите на всеки гражданин на република Турция.

От този момент Реджеп Тайип Ердоган официално е най-влиятелния човек в Турция. Пред погледа на новоизбраните 600 депутати в турския Меджлис новият-стар президент положи клетва. За първи път обаче турски президент ще има толкова широки правомощия, колкото не е имал нито един лидер, с изключение на Кемал Ататюрк. В изпълнения със символика ден протоколът изисква новият държавен глава да положи венец в мавзолея именно на основателя на турската република.


;

От този ден в страната влиза в сила новата система на управление. Управляващите я наричат "президентска правителствена система", опозицията - "еднолично управление". С президентски указ номер 1 от днес Ердоган ще съвместява функциите на държавен глава, на правителствен ръководител и на лидер на управляващата партия. Премиерският пост се премахва, а заемалият го досега Бинали Йълдъръм става председател на парламента.

Президентът ще назначава министрите, които от 23-а вече ще бъдат 16. 13 от 15-те съдии във Върховния съд също ще бъдат посочени от него, ще може да назначава и уволнява прокурори. Става и върховен главнокомандващ, под негово ръководство са разузнавателните служби и дирекцията по религиозни въпроси.

Ердоган ще има най-малко двама вицепрезиденти, като се очаква сред тях да има и жена. Колкото до парламента - макар и с разширен състав, той е с намалени правомощия. Депутатите вече няма да могат да искат вот на доверие на министрите. Конституцията им разрешава да поискат импийчмънт на президента, но дори парламентът да гласува необходимите 3/5 одобрение, последната дума има назначеният от него Конституционен съд.

Президентските и парламентарните избори ще провеждат едновременно на всеки 5 години. Управляващият вече 15 години Ердоган ще може да заема поста до 2028-ма и така да сбъдне своята стара мечта - да бъде президент през 2023-та, когато република Турция чества своята 100-годишнина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия спечели волейболната Лига на нациите
Русия спечели волейболната Лига на нациите
ДРУГИТЕ новини: Майкъл се завръща
ДРУГИТЕ новини: Майкъл се завръща