НОВИНИ

Турският президент Ердоган призова за нови избори в Истанбул

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган призова победата на опозицията на местните избори в Истанбул да бъде обявена за невалидна. Държавният глава поиска и повторно провеждане на вота в турския мегаполис, с което допълнително увеличи натиска върху Върховната избирателна комисия в страната, съобщава Франс прес.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:20, 04.05.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
турският президент ердоган призова избори истанбул

„Съвсем ясно е, че има нередности и корупция“, заяви Ердоган на бизнес форум в турската финансова столица. „Ако Върховната избирателна комисия може да разпръсне всички съмнения, това ще облекчи съвестта на нашите граждани“, категоричен е държавния глава.

Очаква се Върховната избирателна комисия да се събере на заседание в понеделник, на което трябва да разгледа молбата на управляващата Партия на справедливостта и развитието да бъдат отменени резултатите от проведените на 31 март избори, които формацията на Ердоган загуби в Истанбул. Вотът беше спечелен от основният опозиционен кандидат Екрем Имамоглу макар и с много малка преднина.

Няколко частични повторни преброявания на бюлетини подкрепиха първоначалния резултат – и в Анкара, и в Истанбул. Основната опозиционна Народнорепубликанска партия нарече Ердоган „тежко губещ“, който е готов на всичко, за да се задържи на власт в икономическата столица на Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима палестинци загинаха при ракетен обстрел между Израел и Ивицата Газа
Трима палестинци загинаха при ракетен обстрел между Израел и Ивицата Газа
Земетресение със сила 5.8 беше регистрирано край бреговете на Япония
Земетресение със сила 5.8 беше регистрирано край бреговете на Япония