НОВИНИ

Вишеградската четворка дава 35 млн. евро за укрепване границите на ЕС

В Брюксел започна последната за годината среща на върха на Евросъюза. На нея дискутират миграционна политика, Брекзит, сътрудничеството в отбраната и реформата на еврозоната. Премиерът Бойко Борисов представя България на Съвета. Дискусията за миграцията тепърва предстои, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:30, 14.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Днес и утре ще се занимаваме и с въпроси, по които липсата на единство е много видима. Говоря за икономическо-валутния съюз и миграцията. В първия случай разделението е, извинявайте за географското опростяване, между Севера и Юга, по миграцията - между Изтока и Запада. Тези разделения са натоварени с емоции, които пречат да намерим общ език и рационални аргументи, затова трябва да работим за единството си много по-усилено и ефективно отколкото досега.


;

Днешната среща започна с напрежение заради бежанските квоти. През последните дни, дори се говори за институционална война между Еврокомисията и Европейския съвет заради различията на мненията по този въпрос. Четири са държавите от Вишеградската четворка, които отказват да приемат бежанци.

Днес четиримата премиери на Вишеградската четворка се срещнаха с Жан-Клод Юнкер. Те предложиха да внесат 35 млрд. евро във Фонда за Африка, който ще помага да се пазят по-добре границите на ЕС. Това предложението ядоса други държави. Холандският премиер нарече тяхното предложение безсрамно.

Българският премиер Бойко Борисов обясни, че България е в деликатна ситуация и не може да се изкаже "за" или "против" задължителните квоти, защото ние приемаме председателството в края на годината.

Бойко Борисов, министър-председател: Виждате, че Европа се разтресе. Държави, които никога това не се е говорило, загубиха основни партии и избори. Налага се да се правят коалиции от какъв ли не тип само и само да се спаси политическото пространство или да има управление. Затова бих ги формулирал така: първо, много силна външна политика на Съюза като цяло. Второ, Границите на ЕС да се пазят като едно време.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалстарт на делото срещу кмета на община Батак
Фалстарт на делото срещу кмета на община Батак
От нашия пратеник в Ерусалим: Продължават атаките в района на ивицата Газа
От нашия пратеник в Ерусалим: Продължават атаките в района на ивицата Газа