Европейският съюз е готов да изпрати мисия в Либия, за да следи за спазването на оръжейното ембарго и на примирието. За това се договориха министрите на външните работи на държавите от ЕС. Те заседаваха в Брюксел, само ден след конференцията за Либия в Берлин, на която бяха постигнати важни споразумения за трайно прекратяване на въоръжения конфликт.

Дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел нарече конференцията за Либия в Берлин "голям успех на германската дипломация". Според него ситуацията с днешна дата е много по-добра, отколкото преди седмица. За първи път се създават предпоставки за постигане на трайно примирие.

Вчера в Берлин няколко държави, сред които Русия, Турция, Египет и Обединените Арабски емирства, се съгласиха да не изпращат свои оръжия и бойци в подкрепа на едната или другата воюващи страна в конфликта в Либия и да работят за мирно решение под егидата на ООН. Участниците се договориха оръжейното ембарго да бъде строго спазвано и контролирано.

Лидерите на двете воюващи страни - премиерът Файез Сарадж и генерал Халифа Хафтар, вчера не се срещнаха лице в лице, но се съгласиха техни пратеници да започнат преговори при прециалния представител на ООН за Либия Гасан Саломе. Според германския министър Хайко Маас тези преговори могат да започнат още тази седмица.

Хайко Маас - външен министър на Германия: Берлинската конференция създаде добри предпоставки за това, което искат хората в Либия, а именно временното прекратяване на огъня да се превърне в трайно примирие. Но за съжаление все още сме далеч от тaзи реалност.

© БГНЕС

Българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че Европейският съюз е готов да играе важна роля в региона като следи за спазването на оръжейното ембарго и по-късно за спазването на примирието.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Най-важното, което ЕС може да направи е най-бързо да организираме мисия, която да съблюдава спазването на оръжейното ембарго. Може да бъде възобновяване на мисията София с модифициран мандат - това е много важно и това е най-бързото, което може да се направи. Но така или иначе анализ как бихме могли да организираме мисия, която да съблюдава спазване на оръжейното ембарго. Първо трябва да има примирие, за да може да говорим за друга стъпка.

Брюксел ще води и преговори с представители на ООН, Африканския съюз и Арабската лига, за да договорят как ще се контролира прекратяване на огъня, ако такова бъде постигнато.

Вижте повече във видеото.