НОВИНИ

ЕС и Лондон се договориха по политическата декларация за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания се договориха за рамката на бъдещите си отношения. Документът ще бъде част от постигнатото споразумение за Брекзит, което лидерите на ЕС ще трябва да одобрят на извънредна среща на върха в неделя в Брюксел. Спорният въпрос в проектодекларацията е свързан със статута на Гибралтар.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова БНТ / БТА
15:25, 22.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

След споразумението за развода, преговарящите страни успяха да се разберат и за посоката след Брекзит.

Вече е факт политическата проектодекларация за рамката на бъдещите отношения между Европейския съюз и обединеното кралство.

Маргаритис Схинас - говорител на Европейската комисия: Тя беше договорена от преговарящите и на политическо ниво и трябва да бъде одобрена от лидерите.
;

В проектодокумента се казва, че след Брекзит двете страни ще запазят свободното движение на стоки и капитали, но ще отпадне принципът на свободно движение на хора. Безвизовите пътувания за краткосрочен престой все пак ще се запазят, но тепърва ще се договаря режимът на дългосрочните пътувания. Отворен засега остава въпросът за статута на Гибралтар, който е британска отвъдморска територия в южната част на Испания. Мадрид иска да участва в решаването на бъдещето му.

;
Тереза Мей - премиер на Великобритания: Снощи разговарях с испанския премиер Педро Санчес и съм убедена, че в неделя можем да постигнем споразумения за Гибралтар. В събота се връщам в Брюксел за още срещи с Жан-Клод Юнкер...Британците искат добра сделка и съм решена да им я доставя.

Великобритания напуска ЕС на 29 март догодина, след което следва преходен период до края на 2020 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма официална информация за преминаването на „Турски поток“ през България
Няма официална информация за преминаването на „Турски поток“ през България
Отхвърлиха президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане
Отхвърлиха президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане