НОВИНИ

ЕС инвестира 600 млн. евро в електропровод между Франция и Испания

Евросъюзът отпуска близо 600 милиона евро за най-големия енергиен проект - той е за изграждането на подводен електропреносен кабел между Франция и Испания през Бискайския залив. Подводният кабел е с дължина 370 километра и ще удвои обмена на електроенергия до 5000 Мегавата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:50, 25.01.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
инвестира 600 млн евро електропровод франция испания

Еврокомисията очаква новата връзка да улесни споделянето на възобновяема енергия между Франция и Испания, да намали зависимостта на Европа от руски газ и да спомогне за постигането на климатичните цели.

Инвестицията е част от пакет на стойност 873 млн. евро, които европейските страни се съгласиха да инвестират в 17 енергийни инфраструктурни проекта за изграждането на енергиен съюз. В него електроенергията и газът ще се транспортират свободно и ще бъдат по-евтини.

Евросъюзът отпуска и 70 милиона евро за изграждане на линия за транспортиране на електричество от вятърни паркове в северна Германия до южните райони на страната. 101 милиона евро се предоставят за внасяне на природен газ в Кипър, а 3,7 милиона са предназначени за проучване на евентуална газова връзка между Малта и Италия.

Евросъюзът работи върху нови цели в използването на възобновяема енергия, така че да изпълни климатичните си ангажименти за намаляване с 40 на сто на вредните емисии до 2030-та година. Консумацията на възобновяема енергия в общността през 2016 та е достигнала дял от 17 процента при цел от 20 процента за 2020-та. Дял от 20 процента вече са постигнали 11 страни-членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Орден Свети Георги за Михаил Костаракос
Орден "Свети Георги" за Михаил Костаракос
Българското председателство на Съвета на ЕС беше отбелязано във Виена
Българското председателство на Съвета на ЕС беше отбелязано във Виена