НОВИНИ

ЕС иска да инвестира един милиард евро в Западните Балкани

Изграждането на свободна икономическа зона между страните от Западните Балкани обсъждат днес в италианския град Триест лидерите на няколко европейски държави, министри и европейски комисари. До края на десетилетието ЕС ще инвестира в страните от региона около един милиард евро, съобщи в Триест комисарят по разширяването Йоханес Хан. Българският премиер Бойко Борисов ще участва в заключителната вечеря на лидерите в рамките на форума по лична покана на италианския премиер Паоло Джентилони. На нея ще бъдат обсъдени резултатите от четвъртата среща на върха за Западните Балкани.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:03, 12.07.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

През 2014 година в германският канцлер Ангела Меркел инициира т. нар. "Берлински процес" - срещи на високо равнище на лидерите от няколко европейски държави, които целят да стимулират процеса на европейската интеграция на Западните Балкани. Тази година срещата е в италианския град Триест, който се намира на границата със Словения.

В Триест европейските лидери обсъждат конкретни проекти в областта на инфраструктурата, транспорта, енергетиката, а също и включването на страните от региона в младежки програми на ЕС като Еразъм, например.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан съобщи, че ЕС ще насърчи създаването на свободна икономическа зона между Македония, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, която ще създаде условия за повече инвестиции в региона и отварянето на над 80 000 нови работни места.

Йоханес Хан, еврокомисар по разширяването: "Смятам, че процесът на европейска интеграция на шестте държави не може да бъде успешен без икономически стимули, без регионът икономически да е подготвен за ЕС. Не трябва да подценяваме един важен елемент - регионът има да наваксва в икономическо отношение, но има и много неизползван потенциал. Ние трябва да стимулиране реформите по отношение на правовата държава. Без да инвестираме, икономиката няма да се промени".

За първи път в срещата от Берлинския процес участва и България, представена от премиера Бойко Борисов. Присъединяването на Западните Балкани съм ЕС е един от приоритетите на българското председателство, което започва на 1 януари 2018 година. По време на председателство на Европейския съюз София ще работи за създаването добри въздушни, пътни и железопътни връзки със столиците от Западните Балкани. Друга цел на българското председателство ще и отпадането на роуминга за страните от региона, въпреки че те все още не са членове на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват ремонти на спортните зали и детските площадки в Благоевград
Започват ремонти на спортните зали и детските площадки в Благоевград
Посетителският център в Самоков  посреща туристи от страната и чужбина
Посетителският център в Самоков посреща туристи от страната и чужбина