НОВИНИ

ЕС към Турция: Трябва да се спазва върховенството на закона

Събитията в Турция са една от основните тема на редовния съвет в Брюксел на министрите на външните работи от Европейския съюз. Съветът върви към приключване, всеки момент ще бъде обявн краят му, предаде кореспондентът н БНТ Владислав Велев.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:06, 18.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света

Вече е ясно посланието: трябва да се спазва върховенството на закона и конституцията. Европейският съюз заклейми опита за преврат в Турция и дава пълна подкрепа на легитимните институции в страната.

И едно важно послание от ЕС към Турция: премахването на смъртното наказание е важен елемент от условията за присъединяване към ЕС, а съюзът остава решен да работи с демократична и стабилна Турция. Това са основните послания, приети от външните министри на ЕС. Ето какво още първият европейски дипломат:

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика: Европейският съюз беше първият, който в тази трагична нощ подчерта необходимостта да се запази легитимността на институциите. В същото време призоваваме за пълно спазване на конституционния ред в Турция, подчертаваме необходимостта от спазване на върховенството на закона.

Преди началото на съвета нашият кореспондент разговаря с външния министър Даниел Митов. Той разясни цялата ситуация около твърденията, че било забранено на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да коментира политическата обстановка в Турция. Той каза, че в неясна ситуация не е добре посланик да коментира политическата обстановка, защото това може да навреди на българските граждани в Турция.

Даниел Митов, министър на външните работи: Първо - не става въпрос за конвенционална ситуация. Вярно е, аз наредих изрично на г-жа, на посланик Неински да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая. Вие знаете, че Външно министерство събираше всичката информация, давахме регулярно информация на медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда. Задачата на г-жа Нейнски като посланик е била да координира и да следи именно това, а не да дава изявления по медиите. Има си регламент, има член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба, а те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Така че в случая няма нищо необичайно.
;

Другата тема - атентата в Ница - също беше обсъждана. Обсъдени са нови мерки за борба с тероризма. Те почетоха паметта на загиналите с минута мълчание. Така започна съветът тази сутрин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Метро тръгва до Хладилника
Метро тръгва до "Хладилника"
Ремонтът на Владимир Вазов асфалтира дървета
Ремонтът на "Владимир Вазов" асфалтира дървета