НОВИНИ

ЕС настоява за щателно разследване на смъртта на Джамал Хашоги

Европейският съюз настоява за щателно, достоверно и прозрачно разследване на обстоятелствата около смъртта на Джамал Хашоги. Това се посочва в изявление на дипомат номер едно на Евросъюза Федерика Могерини, публикувано след признанието на Саудитска Арабия, че журналистът е намерил смъртта си в нейното консулство в Истанбул. Докато Турция уверява, че няма да разреши случаят да се покрие, Западът иска обяснения, а големи компании и медии бойкотират инвестиционния форум в Рияд, планиран за идната седмица.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:18, 21.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

На фона на натиска върху саудитските власти за още обяснения се появи нова версия за станалото в консулството в Истанбул на 2 октомври. Екип от 15 души бил изпратен да отведе Джамал Хашоги. Той оказал съпротива и бил задушен. Това е казал анонимен саудитски представител пред агенция Ройтерс. Той е показал документи за план за връщане на дисидентите в кралството. Един от тях засягал Хашоги. Турция продължава своето разследване на случая, увери представител на управляващата партия.

Нуман Куртулмуш, Партия на справедливостта и развитието: Едно престъпление, станало в консулство, не може да се извърши без знанието на висшестоящи представители. Ако доказателствата доведат до този извод, трябва да има сериозни правни последици.
;

Западът не вярва на официалната версия на Рияд, че Хашоги е починал след сбиване с неуточнени лица.

Доминик Рааб, министър за Брекзит: Не мисля, че е правдоподобно. Ние подкрепяме турското разследване. Британското правителство иска някой да понесе отговорност.
;

Германски политици призоваха Федералната република да спре продажбите на оръжия за Саудитска Арабия, до изясняване на случая. Американският президент не е готов на такава стъпка.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имаме сделки със Саудитска Арабия за 450 млрд. долара, от които военна поръчка за 110 милиарда. 450 милиарда - това засяга над един милион работни места. За нас не е полезно да отказваме такива поръчки.

Заради убийството на Джамал Хашоги влиятелни медии като CNN, „Файненшъл Таймс“ и „Блумбърг“ бойкотират инвестиционния форум в Рияд, който ще се проведе идната седмица. Участие в него отказаха държави и крупни компании като „Джей Пи Морган“ и „Голдман Сакс“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ заплашват да излязат от договора за ликвидация на ракети със среден обсег
САЩ заплашват да излязат от договора за ликвидация на ракети със среден обсег
Наводненията в Испания взеха жертва
Наводненията в Испания взеха жертва