НОВИНИ

Кристалина Георгиева беше номинирана за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева беше номинирана за европейски кандидат за поста управляващ директор на МВФ. Това съобщи преди минути агенция "Ройтерс". Българката е получила нужното мнозинство от 56%, представляващо 55 на сто от населението на ЕС.

bnt avatar logo
от БНТ
22:52, 02.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Българката остана в надпреварата, заедно с холандеца Йерун Дейселблум, след като трима кандидати се оттеглиха. Нейният съперник е получил подкрепа от 44% от страните, което представлява 43% от населението на ЕС.

Изборът беше направен от финансовите министри на страните от ЕС, които гласуваха онлайн. За избора трябваше да се съберат 55% от гласовете на 28-те страни членки, което представлява 65% от населението на Евросъюза.

Кристалина Георгиева спечели номинацията след повече от 12 часа преговори, при силно разделение между страните членки на ЕС, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тя има зад гърба си опита от Световната банка и подкрепата на Франция. Георгиева е кандидат за овакантения пост на Кристин Лагард, която оглави Европейската централна банка. Фондът иска да приключи процеса за определяне на наследник на Кристин Лагард до 4 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря се разрази над София
Силна буря се разрази над София
Бойко Борисов коментира защо не е номиниран втори кандидат за главен прокурор
Бойко Борисов коментира защо не е номиниран втори кандидат за главен прокурор