НОВИНИ

ЕС обеща 1 милиард евро за Сирия за две години

Европейски политици осъдиха остро химическата атака в сирийската провинция Идлиб. В Брюксел днес под егидата ЕС и ООН се проведе донорска конференция за Сирия, в която участваха държави от Европа и Азия. ЕС потвърди анжагимета си да продължи хуманитарната помощ за Сирия, но Брюксел отново поиска спешно спиране на огъня и намиране на дипломатическо и политическо решение на конфликта.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 05.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Двудневната донорската конференция за Сирия в Брюксел, в която участваха над 70 делегации, трябваше да даде надежда за разрешаване на продължаващия седма година конфликт. Вместо това международната общност беше ужасена от химическата атака в северозапдната сирийска провинция Идлиб, жертвите на която са около 100 души, сред които и деца. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката военно престъпление. Много европейски политици поискаха международно разследване и съд за виновните.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Използването на химически оръжия само по себе си е варварски акт, още повече срещу невинни деца. Това не е поредната атака срещу сирийски граждани, това e отворена рана за цялото човечество... Използването на химически оръжия е престъпление срещу човечеството, виновните трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени през съда.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че Европейският съюз ще отпусне на Сирия хуманитарна помощ 560 милиона евро през 2018 г. и още толкова през 2019 г.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: ЕС изпълни обещанието си за 2016 година. Ние не само обещаваме, но и изпълняваме обещанията си. Днес съобщавам, че ще изпълним обещанието си и за 2017-а. ЕС е и бъде най-големият хуманитарен донор и най-големият поддръжник на сирийския народ и на държавите, които приемат бежанци от Сирия.

Могерини и Гутериш заявиха готовността на международната дипломация да продължат усилията за прекратяване на огъня и намиране на политическо решение на конфликта. Външния министър на Великобритания Борис Джонсън отново изрази позицията на Великобритания, че не може да има мирен преход в Сирия начело с Асад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: 6 души са задържани в Санкт Петербург след атентата
От нашите пратеници: 6 души са задържани в Санкт Петербург след атентата
Протест за изграждането на надлез на булевард България в Русе
Протест за изграждането на надлез на булевард "България" в Русе