НОВИНИ

ЕС обяви "черния списък" със страните данъчни убежища

Финансовите министри от ЕС включиха 17 територии в черния списък с данъчни убежища. Те приеха и сив списък - юрисдикции, които частично отговарят на правилата за данъчна политика на Евросъюза.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:52, 05.12.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Безпрецедентна стъпка в борбата с укриването на данъци - така беше определено решението на европейските финансови министри.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог: Що се отнася до резултата от списъка - той ще бъде коментиран от страните членки, но както казах и преди - говорим за два списъка - 17 юрисдикции, които не сътрудничат по данъчните въпроси, но има и над 40, които са поели определени ангажименти и трябва да ги изпълнят, за да не попаднат в първия списък.

В т.нар. "черен списък" - територии, които не сътрудничат по данъчни въпроси, са включени места като Бахрейн, Тунис, Южна Корея, Обединените арабски емирства. Тези страни могат да загубят европейското си финансиране, обяви финансист номер едно на Франция Брюно Льо Мер. В следващите седмици обаче е възможно да бъдат предложени и още контрамерки. И въпреки това, Пиер Московиси - еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, смята, че това е недостатъчно за борбата с укриването на данъци. Швейцария, Турция и Хонг Конг пък попадат в "сивия списък". Той включва страните, които не покриват стандартите на ЕС, но са поели определени ангажименти и в момента работят по въвеждането им, за да синхронизират данъчните си политики с тези на Брюксел.

Решителните действия на финансистите са провокирани от разкритието на многобройни схеми за заобикаляне на данъчните закони чрез офшорни структури от компании и богати личности. Такива дружества в много случаи са законни, но могат да прикриват незаконна дейност.

Изготвянето на приетите днес списъци започна още през февруари. Наблюдатели не изключват одобрението им да е било ускорено и от появата на "Досиетата от рая" - мащабно журналистическо разследване, което разкри как световният елит пози богатставта си в офшорни компании. За последните четири години Парадайс Пейпърс е петият масив от документи, разкриващ подобни фрапиращи схеми, от които ЕС губи милиарди евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции по света за намерението на Тръмп да признае Ерусалим за столица
Остри реакции по света за намерението на Тръмп да признае Ерусалим за столица
Катя Лерца, която уби полицай на пътя, ще бъде съдена по съкратена процедура
Катя Лерца, която уби полицай на пътя, ще бъде съдена по съкратена процедура