НОВИНИ

ЕС обяви списък с американски стоки за евентуални мита

ЕС обяви дълъг списък с американски стоки, на които Европа би могла да наложи мита в размер до 12 милиарда долара. Мерките се предприемат заради продължаващите държавни субсидии за американския концерн "Боинг", въпреки решението на Световната търговска организация, че те са незаконни и ощетяват европейския конкурент "Еърбъс". Още за спора между Брюксел и Вашингтон от кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:40, 17.04.2019
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Списъкът съдържа широка гама от продукти - от самолети и трактори до цитрусови плодове, замразена риба, алкохолни напитки и кетчуп. Заедно всички те представляват около 20 милиарда долара от американския експорт за Европа. По този начин Брюксел иска да компенсира европейската индустрия и да защити "Еърбъс" от нелоялната конкуренция на "Боинг".

Комисарят по търговията Сесилия Малстрьом коментира, че се надява ЕС и САЩ все пак да разрешат дългогодишния си спор чрез диалог. Брюксел и Вашингтон се карат вече 14 години заради държавните субсидии за "Боинг" и "Еърбъс".

Списъкът на Брюксел е контрамярка срещу заплахите на Доналд Тръмп от миналата седмица, че ще наложи мита на стойност 11 милиарда долара на европейски стоки като шампанско, вина, сирена и морски продукти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дойче банк ще бъде съдена за пране на 20 милиарда долара
"Дойче банк" ще бъде съдена за пране на 20 милиарда долара
Папа Франциск се срещна с малката екоативистка Грета
Папа Франциск се срещна с малката екоативистка Грета