НОВИНИ

ЕС отделя 1 млрд. евро за разработката на суперкомпютри

Съветът на ЕС подкрепи днес предложението на Европейската комисия за изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри на световно равнище, съобщи пресслужбата на ЕК. Към инициативата се присъединява и България.

bnt avatar logo
от БТА
12:34, 28.09.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света
отделя млрд евро разработката суперкомпютри

Суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големите обеми от данни, като имат приложения в множество области - от здравеопазването и производството на енергия от възобновяеми източници, до безопасността на автомобилите и киберсигурността. Съветът одобри създаването на съвместно дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC), което ще обедини силите на 25 държави от ЕС, ще изгради инфраструктура за високопроизводителни изчисления и данни, и ще подкрепя научни изследвания в тази област.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел отбеляза, че така ще бъде даден тласък чрез системата на обществените поръчки за изграждането на конкурентоспособна верига за обработка и доставка на данни. По нейните думи ще бъдат осигурени по-големи възможности на европейските академични среди, промишлеността, малките и средните дружества и администрацията, като им се предостави достъп до ресурси, услуги и средства за подобряване на техните умения в областта на цифровите технологии и иновациите.

;

Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии ще бъде създадено през ноември и ще работи до края на 2026 година. Сътрудничеството е от решаващо значение за конкурентоспособността и независимостта на ЕС в основаната на данни икономика. Промишлеността в ЕС днес ползва над 33% от високопроизводителните изчислителни ресурси в световен мащаб, но доставя само пет процента от тях.

EuroHPC ще разполага с бюджет от един милиард евро, половината осигурени на ЕС, а останалите - от участващите държави. Допълнително над 400 млн. евро ще бъдат осигурени от частни партньори.

Ще бъдат купени и внедрени два суперкомпютъра, попадащи в челната петица в световен мащаб, както и на най-малко още два други, които днес биха попаднали сред най-добрите 25 в света. Тези машини ще бъдат свързани със съществуващите национални суперкомпютри, като потребителите ще могат да ги ползват в повече от 800 научни и промишлени области на приложение.

Ще бъде осигурена подкрепа за изграждането на европейска мрежа от суперкомпютри, промишлеността ще бъде насърчена да доставя технологии и да осигурява достъп до суперкомпютърни ресурси на голям брой потребители, в много области на приложение.

Към съвместното дружество засега се присъединяват Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предаване за иновации стартира в ефира на БНТ тази неделя
Предаване за иновации стартира в ефира на БНТ тази неделя
Два дни за размисъл преди референдума за името на Македония
Два дни за размисъл преди референдума за името на Македония