COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

Европейската комисия разработва пакет с помощи за Ирландия в размер на няколко милиарда паунда, за да се компенсират икономическите щети в случай на излизането на Великобритания от ЕС без сделка. Това съобщава в. „Таймс“, позовавайки се на източници от Брюксел.

от БГНЕС
09:44, 22.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света
подготвя помощ ирландия заради брекзит

По данни на изданието в ЕС е „готов да похарчи толкова, колкото бъде необходимо“, за да помогнат на ирландското правителство да се справи с проблемите в търговията, които могат да възникнат в случай на излизането на Великобритания от съюза без сделка. Точната сума не се разкрива.

На 9 юли ирландското правителство представи обновена версия на плана за действие, насочен към минимизирането на негативния ефект от Брекзит при различни сценарии.

В преамбюла на документа е посочено, че излизането без сделка ще стане „безпрецедентно събитие за Ирландия“, създавайки „огромни трудности за националната икономика, провокирайки нарушаване на стокообмена между севера и юга на Ирландия, а също така между Ирландия и Великобритания“.

Отбелязва се, че през първата година Брекзит без сделка ще струва на бюджета на страната 6,5 милиарда паунда.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след внасянето на писменото уведомление за излизането. Но депутатите от Камарата на общините на три пъти отклониха споразумението за Брекзит, което британският премиер Тереза Мей постигна с европейските лидери.

В крайна сметка ЕС, се съгласи да отложи Брекзит на 31 октомври.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Най-малко петима души са убити при нападение в Акапулко
Най-малко петима души са убити при нападение в Акапулко