НОВИНИ

ЕС предвижда черен списък на данъчните убежища след "Парадайз пейпърс"

Министрите на финансите на страните от ЕС ще обсъдят днес изготвянето на черен списък на данъчните убежища по света, след като изтекли документи от офшорната правна фирма Епълби (Apple by) разкриха нови случаи на избягване на данъци от известни личности, информира Ройтерс. Агенцията се позовава на официални източници от ЕС.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:03, 07.11.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
предвижда черен списък данъчните убежища парадайз пейпърс

Решението темата да бъде включена в дневния ред на месечното заседание е взето след публикуването на "Парадайз пейпърс" (Paradise Papers) в няколко медии през уикенда.

Страните в ЕС от месеци планираха да постигнат споразумение за черен списък на данъчните убежища до края на тази година и новите разкрития подновиха дискусията, посочиха представителите. На днешната среща обаче не се очаква окончателно решение по темата.

;

След по-ранно изтичане на подобна информация под заглавията "Панама пейпърс" и "Люксембург лийкс" ЕС обсъди няколко мерки за ограничаване на данъчните измами, включително и европейски списък на така наречените убежища, целящ да спре пренасочването на печалбите, изкарвани в ЕС, към безданъчни или нискоданъчни страни като Панама или Бермудите, припомня Ройтерс.

В момента всяка страна членка има собствен списък с юрисдикции, за които се приема, че сътрудничат по-малко по данъчните въпроси. Критериите за определение за данъчно убежище се различават много сред държавите от ЕС, като някои не включат юрисдикции в националните си списъци.

Очаква се черният списък на равнище ЕС да има по-голяма тежест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола връхлетя в училищна стая в Австралия
Кола връхлетя в училищна стая в Австралия
Откриват възпоменателна плоча пред родния дом на президента Желю Желев
Откриват възпоменателна плоча пред родния дом на президента Желю Желев