НОВИНИ

ЕС призова президента на Македония да приеме кабинет на социалдемократите

Европейският съюз призова президента на Македония да преразгледа позицията си относно сформирането на кабинет и да даде мандат на лидера на социалдемократите Зоран Заев, който е получил най-голяма подкрепа в парламента. В сряда Георге Иванов заяви, че няма да връчи мандат на никоя политическа сила, докато съществува наложена отвън платформа, която застрашава суверенитета на държавата. Протестите срещу приемането на албанския език за втори официален продължават.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:16, 03.03.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

По време на посещение в Скопие първият дипломат на ЕС Федерика Могерини призова президента Георге Иванов да спази конституцията и да даде мандат за съставяне на правителство на кандидата с най-голяма подкрепа в парламента. Могерини изтъкна опасностите от задълбочаване на политическата криза.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: Всички политически лидери са длъжни да успокоят реториката и да не допускат тази политическа и институционална криза да се превърне в междуетнически конфликт или още по-лошо - в геополитически конфликт.

Могерини разговаря и с представители на парламентарните партии. Без коментари си тръгнаха след срещата лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и на най-голямата албанска партия - Демократичен съюз за интеграция. Лидерът на социалдемократите Зоран Заев изказа задоволство, че ЕС подкрепя негово правителство и ще помогне за европейската интеграция на страната. Но в Скопие се стихват протестите срещу искането на албанските партии за по-широко използване на албанския език.

Искаме от партиите, особено от ВМРО-ДПМНЕ и от СДСМ да не допускат да се гласува в парламента закона за двуезична Македония.

Приемане на такъв закон е условието на албанските партии, за да подкрепят социалдемократите в парламента. Македония е без правителство след изборите на 11 декември. Тогава ВМРО-ДПМНЕ спечелиха с минимална преднина и не успяха да се договорят с най-голямата албанска партия за коалиционен кабинет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-часов маратон с българска музика в зала България
12-часов маратон с българска музика в зала "България"
Националното знаме беше издигнато пред Паметника на Незнайния воин
Националното знаме беше издигнато пред Паметника на Незнайния воин