НОВИНИ

ЕС разкритикува насрочването на нови избори в Истанбул

Европейският съюз разкритикува решението на Висшата избирателна комисия на Турция да отмени резултатите от изборите за кмет в Истанбул. В съвместно изявление на дипломат номер едно Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че то е било политизирано и противоречи на ключовата цел на демократичния изборен процес, изразяваща се в признаване на народната воля

bnt avatar logo
от БНТ
06:15, 07.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Гласуването на 31 март беше спечелено с малка преднина от кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия - Екрем Имамоглу. Разликата между него и претендента на управляващата Партия на справедливостта и развитието - Бинали Йълдъръм, е била около 13 000 гласа.

За отмяна на резултатите се заговори още след вота, в няколко секции дори се стигна до повторно преброяваване на бюлетините. Възражението срещу крайния резултат е подадено преди седмица от управляващата Партия на справедливостта и развитието с мотива "нередности и корупция" при гласуването, за чиято отмяна се обяви и президентът Реджеп Ердоган.

Жителите на Истнабул ще избират кмет отново на 23 юни.

Бинали Йълдъръм, кандидат за кмет на Истнабул, ПСР: Висшата избирателна комисия взе решение. Решението е да се повторят изборите от 31 март. Защо се обърнахме към комисията? Заради нередности, нарушения и измами, които засякохме при гласуването.
Екрем Имамоглу, кандидат за кмет на Истнабул, Народнорепубликанска партия: Те се опитват да ни откраднат изборите, които спечелихме на 31 март! Опитват се да откраднат нашите огромни усилия и работа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава делото за убийството на Георги Игнатов
Продължава делото за убийството на Георги Игнатов
Силно земетресение в Папуа-Нова Гвинея
Силно земетресение в Папуа-Нова Гвинея