Говорител на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза в интервю за ТАСС, че ЕС интензивно разработва нови мерки за запазване на сътрудничество с Иран в банковия сектор и търговията. Той даде интервюто си в навечерието на участието на Могерини на срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Федерика Могерини,Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност
Федерика Могерини,Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност © БТА / АРХИВ

Освен че действа блокиращият регламент на Евросъюза, ние работим интензивно в тясна координация със страните членки и други партньори по съставянето на конкретни мерки, чиято цел е да бъде запазено сътрудничеството с Иран в ключови сектори на икономиката и най-вече в банковия сектор, търговията, инвестициите, петролния и транспортния сектор, каза говорителят на Могерини.

Той напомни, че от 7 август действа блокиращ регламент, който обявява за недействителни на територията на ЕС санкциите на САЩ срещу Техеран.

САЩ възобновяват санкциите срещу Иран

САЩ възобновяват санкциите срещу Иран

Съединените щати възобновяват санкциите срещу Иран. Първата вълна санкции ще блокират финансови транзакции, внос на суровини и сделки в автомобилната...