НОВИНИ

ЕС с ключово решение за "Северен поток 2"

Посланиците от ЕС дадоха мандат на Европейския съвет да започне преговори с Парламента и Комисията за промени в газовата директива на ЕС. Промените целят да дават повече гаранции на Брюксел, че европейските правила се спазват, когато става въпрос за газопроводи, част от които са извън територията на Евросъюза. Промените ще засегнат пряко строителството и експлоатацията на газопровода "Северен поток" 2, който се изгражда от руския холдинг "Газпром" и ще транспортира газ от Русия към Германия.

bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 08.02.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Франция и Германия предложиха на партньорите си от Европейския съюз компромис за приемането на нови правила за преноса на газ без да блокират проекта за газопровод "Северен поток 2", изграждан от руския холдинг "Газпром". Това съобщи Франс прес, като се позова на документ, от който е получила копие.

Компромисът предвижда отговорността за прилагането на европейските правила за газопроводите с трети страни като Русия да носят страните от ЕС, където е първата връзка с европейската мрежа. В случая със "Северен поток 2", който в момента се изгражда, това е Германия.

Текстът е бил връчен на посланиците на страните членки в Брюксел. Ако бъде приет, ще бъде избегната криза между Париж и Берлин, и Франция ще може да даде одобрението си за приемането на новите европейски правила за пренос на газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бареков търси коалиция с Атака за евроизборите
Бареков търси коалиция с "Атака" за евроизборите
Откриха още три тела под срутения блок в Истанбул
Откриха още три тела под срутения блок в Истанбул