НОВИНИ

ЕС с механизъм за избягване на санкциите срещу Иран

Германия, Франция и Великобритания официално въведоха специален механизъм за разплащане с Иран, който получи названието "Инстекс". Европейският съюз вижда в инициативата важна основа за гарантиране на атомното споразумение с ислямската република. Това заяви Федерика Могерини. Върховният представител на общността за външната политика и сигурността не се опасява, че трансатлантическите отношения ще се влошат заради основаването на новото дружество. Какво всъщност е "Инстекс" и представлява ли оръжие на ЕС за сблъсък на интереси със САЩ на чужда граница? Отговорите от Мария Стоянова

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:38, 31.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Труден и рискован въздушен номер - такава е инициативата, която има за цел да запази живо атомното споразумение с Иран и да смекчи хапещите американски санкции срещу ислямската република. Регистрираното вчера в Париж дружество носи името "Инстекс", което преведено означава "инструмент за подкрепа на търговска дейност".

Директорът му е бившият германски банкер Пер Фишер. В надзорния съвет влизат високопоставени дипломати от Великобритания, Франция и Германия. Останалите държави от Европейския съюз могат при желание също да се присъединят. От европейска гледна точка инициативата е станала необходима, след като американският президент реши страната му да излезе от трудно договореното споразумение с Иран за отказ от атомно оръжие.

След като беше подписано през 2015 г., Международната агенция за атомна енергия направи 13 проверки в страната на Аятоласите и потвърди спазването му. Тръмп обаче твърди, че Техеран разработва ядрени оръжия и въведе санкции. Заради тях платежният обмен с ислямската република е силно затруднен.

"Инстекс" трябва да служи като канал за трансфер и да помогне за заобикаляне на забраните. Европейците започват срамежливо - първоначално през него ще се превеждат медицинско оборудване, лекарства, храни, селскостопанска продукция. Петролът не е част от плановете. Сигналът, който се изпраща чрез "Инстекс", обаче е много по-силен от добавената му стойност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществен съвет ще посочва скандалните приватизационни сделки
Обществен съвет ще посочва скандалните приватизационни сделки
Кризата във Венецуела беше акцент в разговорите на външните министри на ЕС
Кризата във Венецуела беше акцент в разговорите на външните министри на ЕС