COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕС с нови мерки срещу кибератаките

Съветът на Европейския съюз прие нов юридически механизъм, който позволява да бъдат налагани санкции срещу извършителите на кибератаки и техните съучастници. В спектъра на новата правна рамка ще спадат удари срещу институциите на Евросъююза, държави-членки, както и международни организации.

от БНТ
22:38, 17.05.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Според новата наредба физически и юридически лица, които са извършили кибератаки срещу Европейския съюз, държавите-членки или международни организации, ще влязат в т. нар. "черни списъци".

Санкциите, които грозят хакерите са забрана за пътуване до държава-членка на Европейския съюз и запор на имущество и банкови сметки. Наказания са насочени и към лица, които предоставят финансова, техническа или материална помощ във връзка с кибернападения.

По този начин Брюксел за първи път има възможността да наказва хакери и съучастниците им, дори и тяхното местоположение да не е на територията на Стария континент.

Предложението за реформата дойде от правителствата на Холандия и Великобритания. През октомври миналата година тяхно съвместно разследване откри множество кибернападения срещу Организацията за забрана химическите оръжия в Хага. Според Холандия, хакерските атаки са били извършени от Главното разузнавателно управление на Русия .

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Отвъд границите: Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи
"Отвъд границите": Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи