НОВИНИ

ЕС санкционира 6 руски компании заради моста до Крим

Европейският съюз разшири списъка със санкции срещу Русия, като наложи ограничения на 6 руски компании заради участието им в строителството на моста до анексирания Крим. Три от компаниите са собственост на руския милиардер Аркадий Ротенберг. Самият той вече е в списъка за санкции на Евросъюза.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:07, 31.07.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Когато през май Владимир Путин откри автомобилния сектор на моста, свързващ Русия с анексирания Крим, там нямаше как да не бъде и Аркадий Ротенберг. Той е набитият мъж със синята блуза зад руския президент, бивш негов спаринг партньор по джудо, а сега милиардер - забогатял по време на управлението на Путин.

Фирмите на Ротенберг често печелят многомилиардни държавни поръчки. Като тази за строителството на 19-километровия Керченски мост - най-скъпият съвременен руски проект за близо 4 милиарда долара.

Главен изпълнител е фирмата на Ротенберг "Стройгазмонтаж". Под европейските санкции попадат и неговите "Мостотръст" и "Стройгазмонтаж - Мост", както и още две руски компании и един институт. Активите им в Евросъюза от днес са замразени, забранява се кредитирането им в Европа.

Украйна приветства разширяването на санкциите. След анексирането Киев налага търговска блокада на Крим.

Игор Чичицин, украински митничар: Общата стойност на стоките, които могат да се внесат от Крим, не трябва да бъде повече от 500 евро и с тегло повече от 50 килограма.

Русия обяви, че няма да спре строителството на моста. За нея той е жизнено важен.

Андрей Васюта, министър на търговията на анексирания Крим: Сега камионите плащат в едната и в другата посока около 360 евро за ферибот. Така че транспортът дотук ще поевтинее.

Евросъюзът не признава Крим за руска територия. Първите европейски санкции срещу Русия бяха наложени преди 4 години с войната в Източна Украйна и анексията на Крим. Полуостровът е "черна дупка" в страдащата от криза руска икономика. Годишно Москва дотира Крим с повече от 2 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-годишно момче загина, след като беше пометено на тротоар от микробус
13-годишно момче загина, след като беше пометено на тротоар от микробус
Дъждовното лято бави ремонтите в София
Дъждовното лято бави ремонтите в София