Почти всички държави от Европейския съюз са готови с националните оценки на риска, свързани с въвеждането на 5G мрежите, съобщиха днес от Еврокомисията. До октомври ще бъде завършена и оценката на риска в целия Евросъюз. Брюксел е определил 2020-та като целева дата за търговско въвеждане на 5G във всички държави членки, а 2025 г. - за широкото разгръщане в градовете и по протежението на основните транспортни маршрути. Вижте повече подробности от Десислава Апостолова.

В бъдеще мрежите от пето поколение ще станат ключова цифрова инфраструктура, която ще свързва милиарди предмети и системи, включително във важни сектори като енергетиката, транспорта, банковото дело и здравеопазването.

Те ще свързват системи, пренасящи чувствителна информация и системи за сигурност. Затова Еврокомисията поиска от държавите членки до 30 юни тази година да изготвят националните си оценки на риска, свързани с въвеждането на мрежите от пето поколение.

Джулиан Кинг - еврокомисар, отговарящ за Съюза на сигурност: Всички държави от ЕС съзнават колко е важно да направим нашата ключова цифрова инфраструктура сигурна, за да я предпазим от кибератаки, шпионаж, враждебни намеси и използване на технологиите за геополитически цели.

Отговорността за разгръщането на 5G е на държавите-членки, но в същото време всяка кибератака срещу бъдещите мрежи в отделна страна би засегнала целия Съюз. Затова Брюксел предприема мерки и на национално, и на европейско ниво.

Предвижда се през 2025 г. приходите от 5G в световен мащаб да достигнат 225 милиарда евро.