НОВИНИ

ЕС ще приеме 34 000 мигранти директно от Близкия изток и Африка

Европейският съюз обеща да приеме 34 000 мигранти директно от Близкия изток и Африка, съобщи европейският комисар Димитрис Аврамопулос.Досега 16 държави са предложили да настанят на своя територия бежанци, за да бъде изпълнена целта на Европейската комисия, обявена през септември, за приема на най-малко 50 000 души през следващите две години.

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:18, 16.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
приеме 000 мигранти директно близкия изток африка

Аврамопулос приветства ангажимента на страните и призова другите членки да последват техния пример.

Целта на директния прием на мигранти е да откаже предприемането на опасното пътуване с лодки през Средиземно море, вследствие на което хиляди души загиват всяка година.

Еврокомисарят предупреди също, че е възможно въвеждането на правни мерки срещу три държави от съюза, ако те продължат да отказват прием на бежанци от Гърция и Италия в рамките на квотната система.

„Надявам се, че Полша, Унгария и Чехия ще се възползват от тази възможност, за да – нека кажем така, преразгледат позицията си и да започнат да преместват бежанци“, каза Аврамопулос.

Той допълни, че ако нищо не се промени в политиката на тези държави, „комисията има властта да отведе нещата една крачка по-напред“.

По думите му изпълнението на квотната система, според която всяка държава членка трябва да приеме определен брой мигранти, се е ускорило, като за преселване в Гърция са останали само 750 души, а в Италия – 3100 души. Досега по схемата в държави от ЕС са настанени 31 000 души от първоначално планирани 160 000.

Изказването на еврокомисаря идва ден, след като ООН разкритикува сътрудничеството на блока с либийските власти, на които помага за прихващането на мигрантски лодки и възпрепятстването им да продължат пътя към Европа през Средиземно море. Според върховния комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин тази политика на Брюксел е „нехуманна“ спрямо мигрантите, задържани в Либия.

Аврамопулос заяви, че е взел предвид позицията на ООН, но би било добре, ако Хюсеин „поддържа връзка със своя колега“ Филипо Грани, комисар по въпросите на бежанците, с когото еврокомисарят се е срещнал по-рано тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощи за пострадалите от разрушителното земетресение в Иран
Помощи за пострадалите от разрушителното земетресение в Иран
Увеличава се броят неосигурени пациенти в Многопрофилната болница в Кюстендил
Увеличава се броят неосигурени пациенти в Многопрофилната болница в Кюстендил