НОВИНИ

ЕС ще участва в контактна група за Венецуела

Контактна група от европейски и латиноамерикански държави ще подпомогне мирното разрешаване на политическата криза във Венецуела в рамките на 90 дни. Създаването ѝ беше анонсирано от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини на срещата на външните министри от Евросъюза в Букурещ, в която участва и вицепремиерът Екатерина Захариева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:18, 01.02.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Сред вчерашната резолюция на Европейския парламент за признаване на Хуан Гайдо за временен президент на Венецуела, европейските външни министри в Букурещ подчертаха, че най -важната цел на контактната група ще бъде да се осигури възможност за провеждането на нови избори без посредничеството на правителството на президента Николас Мадуро.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурност: С тази международната контактна група бихме искали да се даде възможност на гражданите на Венецуела да се изразяват свободно и демократично. Не става въпрос за посредничество или за създаване на форми на диалог. Виждали сме такива процеси преди, които целят печелене на време. Целта на контактната група е да съпроводим страната по мирен и демократичен начин към свободни и демократични избори.


;

По -късно днес акцент в разговорите ще бъдат отношенията ЕС - Китай. В дискусиите ще участват и външните министри от страните кандидатки за членство в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначиха нов председател на ТЕЛК-Ловеч
Назначиха нов председател на ТЕЛК-Ловеч
МОН проверява сигнали, свързани с Ангел Ангелов
МОН проверява сигнали, свързани с Ангел Ангелов