COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕС стартира план за нисколихвени кредити за млади фермери

Европейският съюз стартира план за отпускане на по-евтини кредити за млади фермери, които често се отхвърлят от банките. Размерът на пакета е до един милиард евро.

от БГНЕС
14:42, 29.04.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света
стартира план нисколихвени кредити млади фермери

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка искат банките да съчетаят кредитите, като общата сума достигне два милиарда евро.

"Достъпът до финансиране е от решаващо значение и често е пречка за младите хора, които искат да се присъединят към професията," каза комисарят по земеделието Фил Хоган.

"С 11% от европейските земеделски производители под 40-годишна възраст подкрепата на младите земеделски производители в сектора е приоритет за Европейската комисия."

Банките са отхвърлили 27% от заявленията за кредит, подадени от млади фермери от ЕС през 2017 г., в сравнение с едва 9% за по-възрастните кандидати.

Тези, които са на възраст под 40 години, представляват 11% от 10,3 милиона земеделски производители в ЕС през 2016 г., докато над 65-годишните представляват 32%, сочат данни на Евростат.

Изключително рядко се срещат млади земеделски стопани в Кипър (3,3%), в Португалия (4,2%) и в Обединеното кралство (5,3%). Те са по-добре представени в Австрия (22.2%), в Полша (20.3%) и в Словакия (19%).

28-те държави-членки на ЕС ще предложат на младите земеделски производители по-ниски лихвени проценти, петгодишен мораториум върху изплащанията и след това до 15 години, за да изплатят целия заем.

Схемата също така позволява гъвкавост при по-трудни времена, като предлага гратисни периоди от няколко месеца.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК отказа коментар по случая с българските къщи за гости
ЕК отказа коментар по случая с българските къщи за гости
 Букурещ ще разполага с безплатен wi-fi на обществени места
Букурещ ще разполага с безплатен wi-fi на обществени места