COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Лидерите на 28-те страни в Европейския съюз удължиха днес с шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия, заради липсата на напредък в прилагане от Русия на Минските споразумения за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

от БТА
22:02, 13.12.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Лидерите на ЕС настояват за незабавно освобождаване на всички украински моряци, задържани след сблъсъка между Русия и Украйна в Керченския проток, за връщане на корабите и за свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток, предаде ДПА, като цитира Туск.

"Лидерите на ЕС решиха единодушно да удължат санкциите срещу Русия, защото няма никакъв напредък към прилагане на Минските споразумения", написа Туск в Туитър.

Минските споразумения са договорени между Русия, Украйна, Германия и Франция.

Санкциите бяха наложени през юли 2014 г. и се подновяват на всеки шест месеца, напомня АФП. Те засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор в Русия и ограничават достъпа на руски банки до европейските пазари, както и вноса на някои европейски стоки в Русия, напомня ДПА.

Страните от ЕС имат разногласия дали да наложат допълнителни санкции на Русия заради сблъсъка в Керченския проток, отбелязва ДПА. Страни като Италия и Унгария са против, а Великобритания и балтийските държави искат по-твърда позиция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Френско-германски апел за отваряне на границите между страните от ЕС
Френско-германски апел за отваряне на границите между страните от ЕС
Тази неделя В кадър по БНТ 1: Трудният път към върха - филм за Атанас Скатов
Тази неделя "В кадър" по БНТ 1: "Трудният път към върха" - филм за Атанас Скатов