НОВИНИ

​Ескалация на напрежението между Русия и Великобритания заради случая "Скрипал"

В полунощ изтича срокът, който Лондон даде на Москва за обяснения под заплаха от сериозни мерки. Русия обяви, че няма да сътрудничи на британското разследване по отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му докато не получи проба от използваното вещество. Москва нарече "глупости" твърденията на Лондон за "много вероятна" руска връзка.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:11, 13.03.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Британското разследване на нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му продължава успешно, с усърдната работа на повече от 250 служители в района, съобщи вътрешният министър Амбър Ръд след заседание на кризисния щаб Кобра. Тя подчерта крайния срок до полунощ, даден от премиера Мей на Русия да обясни как руско бойно отровно вещество е било използвано на британска територия.


Амбър Ръд - министър на вътрешните работи на Великобритания: Нашите съюзници вече започват да оказват подкрепа и правят публични изявления, но за момента очакваме руския отговор преди обещаната от премиера наша реакция.



Русия извика британски посланик във външното министерство в Москва, а външният министър Лавров заяви, че страната му е получила отказ на исканията си за достъп до веществото и всички факти от разследването.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Преди да се поставят ултиматуми е по-добре да се изпълняват собствените задължения, произтичащи от международното право, в дадения случай по Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Относно маниерите - трябва да се помни, че епохата на колониализма отдавна е в миналото.

Западни експерти посочиха използваното вещество - то принадлежи към цяла група, наречена "Новичок"- съветска разработка от 70 и 80-те години, нервно-паралитик от четвърто поколение, между 5 и осем пъти по-смъртоносен от третата генерация, която включва ВеХикс и Зарина. Бойната отрова може да е течност или фин прах и вероятно вероятно Скрипал и дъщеря му са били заразени чрез контакт с кожата.

Андрю Уебър - бивш зам-министър на отбраната на САЩ: Веществата от групата на Новичок не фигурират в забранителния списък на Конвенцията за химически оръжия. Те са разработени от съветските военни за да преодоляват нашата защита, защитните ни костюми и антидоти, като при това да може да се произвеждат извън обхвата на Конвенцията.
;

Ако британската версия се докаже, Скрипал ще бъде първо използване на нервно-паралитична субстанция след Втората световна война.

Заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерман заяви пред Европарламента - Не можем да допуснем употреба на бойно химическо вещество в нашите общества. Той призова за единен отговор, така че виновните да се изправят пред цитирам, „недвусмислена, непоколебима и много силна европейска солидарност“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларация на журналистическите дружества в БНТ
Декларация на журналистическите дружества в БНТ
Опасният Дъгов мост край Русе ще бъде ремонтиран
Опасният Дъгов мост край Русе ще бъде ремонтиран