НОВИНИ

Ескалация на напрежението между САЩ и Северна Корея

Покачване на напрежението между Съединените щати и Северна Корея. Пхенян обяви, че обмисля ракетен удар срещу американската военновъздушна база на остров Гуам в Тихия океан. Преди това президентът Тръмп предупреди, че нови заплахи от страна на северна Корея ще бъдат посрещнати със сила, каквато светът не е виждал. Ситуацията в района на Корейския полуостров е напрегната от седмици, заради последните изпитания със севернокорейски ракети и отказа на Пхенян да се откаже от ядрената и ракетната си програма, която развива в нарушение на резолюциите на ООН.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:13, 09.08.2017
Чете се за: 03:46 мин.
По света

Краткият отговор е - изострянето на реториката е необичайно - видяхме американският президента да използва език, който е типичен по - скоро за непредвидимия севернокорейски ръководител. От друга страна, август обичайно е критичен месец за корейския полуостров, заради съвместните американско - южнокорейски учения, които винаги предизвикват реакция от страна на Пхенян. Сега има и друг момент - преди изказването на президента Тръмп.

В този момент разликата е тази, че малко преди изказването на президента Тръмп, във в. "Вашингтон пост" се появи новина, базирана на източник от американското разузнаване, че Пхенян е разработил малка ядрена бойна глава, която може да бъде поставена на тяхна ракета, а ако се окаже, че тази крачка е направена по - скоро, отколкото светът очакваше, на практика би означавало, че може да бъде нанесен ядрен удар по територията на Съединените щати. Тези съобщения не са потвърдени официално, но досега се смяташе, че това е последната технологична стъпка, която дели Северна Корея от статута на ядрена сила.

Преди да кажем за ракетите, допълнение по темата за санкциите - тази вече в Пхенян се състоя огромно шествие, от което виждаме кадри - срещу санкциите наложени от ООН като натиск срещу Пхенян да прекрати ядрената си програма. Те могат да намалят приходите от износ на Пхенян, възлизащи на 3 милиарда долара с една трета.

Доколко реална е заплахата - дори военните експерти са предпазливи по въпроса. Данните на различните държави са различни, но тази карта на Центъра за изследване неразпространението на ядрените оръжия показва предполагаемия обсег на севернокорейските ракети, като последната, означена на графиката с номер 5, не е тествана.

;
ТРЪМП ЗАПЛАШВА С "ОГЪН И ЖУПЕЛ", ПХЕНЯН - С УДАР СРЕЩУ ГУАМ

Острата размяна на реплики между Вашигтон и Пхенян навлезе в нова фаза, след изказването на Доналд Тръмп с тон и послание, безпрецедентни за американски президент.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Северна Корея най- добре повече да не заплашва Съединените щати. Те ще бъдат посрещнати с огън и жупел, каквито светът не е виждал... Той заплашваше твърде много и както казах, те ще бъдат посрещнати с огън, ярост и мощ, каквито този свят досега не е виждал."

Президентът отправи предупреждението на импровизиран брифинг в частното му голф игрище в Ню Джърси, където е по време на отпуската си.

Отговорът на Пхенян дойде часове по - късно - в ефира на на севернокорейската държавна телевизия говорителка обяви, че Корейската народна армия внимателно проучва оперативни планове за нанасяне на удар със стратегическа балистична ракета Хуасонг-12 със среден до дълъг обсег на действие срещу Гуам, където е американската военновъздушна база Андерсън.

Друг говорител отправи още едно предупреждение: "Всички планове за извършване на превантивни военни действия от страна на САЩ ще бъдат посрещнати с тотална война, която ще изличи крепостите на врага, включително на американска земя."

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън коментира в самолета на връщане от Филипините, че през последните дни международната общност е показала единство в позицията си спрямо Пхенян.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: "Президентът изпрати силно послание към северна Корея, като използва език, който севернокорейският лидер Ким Чен ун би разбрал, защото изглежда той не разбира езика на дипломацията."

Напрежението около действията на Северна Корея ескалира, след като през юли Пхенян извърши два опита с междуконтинентални балистични ракети и обяви, че ракетите му вече могат да достигнат вътрешността на Съединените щати. В събота Съветът за сигурност на ООН наложи нови икономически санкции на Северна Корея, подкрепени и от Русия и Китай заради отказа ѝ да спре ядрената и ракетната си програма. Преди това и американския Конгрес поднови санкциите срещу страната.



;
ГУАМ - СТРАТЕГИЧЕСКА ТОЧКА В ТИХИЯ ОКЕАН

"Върхът на копието" или "Стационарният самолетоносач в Западния Пасифик". Така в Пентагона наричат остров Гуам. Той е стратегически за американските интереси в Азия и Тихия океан и две трети от територията му от общо 544 квадратни километра са заети от военни инсталации с около 6000 души постоянен личен състав.

Военноморската база Гуам е дом за 4 атомни подводници и важна спирка за базирания в Япония 7-и американски флот. А военновъздушната база "Андерсън" се използва за отправна точка на тактическите учения на свръхзвуковите стелт бомбардировачи В-1В. Две такива машини прелетяха демонстративно в понеделник над Корейския полуостров след първите заплахи на режима в Пхенян заради новите санкции срещу него.

Гуам е една от 16-те отвъдморски територии на Съединените щати с население от 163 хиляди души. Разстоянието от близо 3400 километра до Северна Корея означава, че островът може да бъде мишена на балистичните й ракети със среден обсег и че те биха я поразили за 14 до 15 минути след пуска. Според съветника по вътрешната сигурност Джордж Чарфъръс обаче шансът Гуам наистина да бъде ударен е една милионна от процента. Към спокойствие призова и губернаторът:

Еди Калво, губернатор на Гуам: "Тази сутрин се обърнах към Белия дом. Казаха ми, че нападение срещу Гуам ще е нападение срещу Съединените щати. Гуам е американска земя!"

На Гуам Съединените щати имат и зенитна батарея за прихващане на балистични ракети със среден обсег в крайната фаза на полета - при навлизане в атмосферата. От април тази година такива системи има и в Южна Корея.

;

Заплахите на Пхенян досега нямаха конкретна цел, но този път севернокорейските власти посочиха конкретна мишена за удар - остров Гуам. Защо този малък остров в Тихия океан е стратегически важна точка за Съединените щати и за сигурността на региона.

Китай, който има ключова роля в региона, чрез външното си министерство призова за спокойствие и прикани двете страни да избягват думи и действия, които водят до нагнетяване на напрежение. Световни лидери предупредиха, че дрънкането на оръжия не е решение, а евентуален въоръжен конфликт би имал катастрофални последици.

В контекста на новата ескалация, отбелязването на годишнината от пускането на атомната бомба над Нагасаки на 9 август 1945 година придоби ново значение. И още - думите на президента Тръмп от Ню Джърси звучат по един начин във Вашингтон и по друг начин в Токио и най-вече в Сеул. Южнокорейската столица е 10-милионен мегаполис в непосредствена близост до 38 - мия паралел, който разделя полуострова, е не само е в обсега на севернокорейските ракети, но и на севернокорейската артилерия и жителите му са свикнали да живеят с тази мисъл и с постоянните военни заплахи. Това, с което не са свикнали обаче е рязък тон и от страна на военния им съюзник - Съединените щати.

Президентът Тръмп обяви в Туитър, че първата му заповед като президент е била да бъде обновен и модернизиран американския ядрен арсенал. Сега той е далеч по силен и по-мощен от всякога". "Надявам се ние никога да не използваме тази мощ", каза Тръмп. И с това до известна степен показа, че се връща към обичайния дипломатически тон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ погаси 42 млн. лв. задължения към държавния бюджет
БДЖ погаси 42 млн. лв. задължения към държавния бюджет
Общинската съветничка в Перник се отказа да прави частна детска градина
Общинската съветничка в Перник се отказа да прави частна детска градина