НОВИНИ

Етнически българин е сред задържаните от Русия украински моряци

Етническият българин Владимир Варимез е сред арестуваните от Русия 24 украински моряци, които са прехвърлени в затвор в Москва. Владимир е от село Бановка в Одеска област, разказа пред БНТ кметът на селото Виктор Генчев. Новината беше потвърдена и от външното ни министерство. Близките на Варимез още не могат да се свържат с него, но се надяват България също да помогне за освобождаването му.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:39, 29.11.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Владимир Варимез от одеското село Бановка е на 26 г., постъпил е в армията преди 7 години. Тъй като е кадрови военен, той има право само на украинско гражданство, но според кмета на Бановка Виктор Генчев помощ за освобождаването му ще се търси отвсякъде, включително от България.

Виктор Генчев, кмет на Бановка: Ние с него още не можем да се свържем, като се свържем, навярно ще се молим на всички. Преживяваме за това момче, то е наше, българче и искаме то да си дойде у дома.

Село Бановка в района на Болград, Одеска област, е основано от българи през 1821 г. Жителите му и досега съхраняват българския език и традиции.

Виктор Генчев, кмет на Бановка: Селото ни не е голямо, живеят 1200 човека, генерал Иван Колев е от нашето село, национален герой на България.

Варимез, заедно с останалите украински моряци беше задържан миналата неделя от руските гранични служби след сблъсъка между руски и украински кораби в Черно море. Моряците ще останат в ареста два месеца и са заплашени от 6 години затвор по обвинения в незаконно пресичане на руската граница - обвинения, които те и украинските власти отричат. Украйна настоя за освобождаването им. България, както и Европейската комисия, също призоваха Русия да освободи моряците.

Какво мислят в Бановка за сблъсъка между Украйна и Русия?

Виктор Генчев, кмет на Бановка: Когато в един двор се карат мъжът и жената, децата, съседът не трябва да се меша там. Съседът като се меси, ще бъде по-плохо. Когато съседът се меша в нашите вътрешни дела в Украйна, се получават войни, всичко.

Одеска област, където е Бановка, е сред 10-те украински области, които от вчера са във военно положение. Кметът Генчев казва, че ситуацията е спокойна, а хората гледат да си свършат земеделската работа, за да могат да се препитават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов е на посещение в Мароко
Премиерът Борисов е на посещение в Мароко
Грузия ще има първия президент жена в историята си
Грузия ще има първия президент жена в историята си