Евакуират 70 000 души в Гърция заради бомба от Втората световна война

Гръцките власти започнаха евакуирането 70 000 души в град Солун в навечерието на операция по обезвреждане на бомба от Втората световна война.

от БГНЕС
преди 3 години
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Евакуират 70 000 души в Гърция заради бомба от Втората световна война

Бомбата, която съдържа близо 250 килограма взривни вещества, е открита в северния град по време на пътен ремонт миналата седмица. Тя ще бъде обработена утре.

Действията започнаха с извозване на 300 граждани с увреждания с помощта на 20 линейки. Очаква се евакуацията на всички жители в радиус от 1,9 километра от мястото на бомбата, западно от центъра на града, да приключи преди 08:00 часа местно време утре сутрин.

„Евакуацията е задължителна. Операцията е безпрецедентна за Гърция, където никога не са намирани взривни устройства от такава големина“, заяви пред репортери областният управител Апостолос Цицикостас.

Понеже такива операции са рядкост, не се знае точно колко време ще отнеме обезвреждането. За момента се очаква то да продължи в рамките на два дни. Не се знае от коя страна във войната е пусната бомбата.

Хиляди полицаи в района са мобилизирани и следят за безопасността на населението. Хората, живеещи в близкия бежански лагер, също ще трябва да бъдат евакуирани, уточняват от Министерството на отбраната.

Седем десетилетия след края на Втората световна война, неексплодирали бомби от конфликта все още се намират по целия свят.

Топ 24
Най-четени