НОВИНИ

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Боливийският президент в оставка Ево Моралес пътува за Мексико, където ще получи политическо убежище. След кратка спирка за презареждане в Парагвай, самолетът с Моралес и вероятно част от най-приближените му продължи по маршрута си. Боливийците са разделени в реакциите, а в страната настъпи политически вакуум.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:32, 12.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

В Туитър, Ево Моралес написа, че му е тежко да напусне Боливия, но обеща да се върне с повече "сила и енергия". Основният опонент на Моралес по време на президентските избори през октомври - Карлос Меса, призова за ред по улиците и категорично отрече обвиненията, че е извършен преврат.

Карлос Меса, бивш президент на Боливия: "Нека да съм ясен - няма никакъв преврат, а масова гражданска мобилизация, автентична Боливийска демократична пролет. Единственото насилие идваше и идва от групи, които подкрепят Моралес. Но важното е, че днес страната върви към конституционна приемственост и нови, честни избори."

А боливийците са разделени - част от тях подкрепят Моралес, а според други той е диктатор. В столицата Ла Пас и пол-големите градове напрежението не стихва. Има информация за сблъсъци между привърженици и противници на президента в оставка. Съобщава се за ранени. Оставката на Ево Моралес трябва да бъде приета от местния Конгрес, който се събира по-късно днес. Готовност да поеме временно президентския пост изрази заместник-председателя на Сената - Джинайн Аньез.

Ако оставката на Моралес бъде гласувана, и тя поеме страната, ще разполага с 90 дни за организирането на нови избори.

До политическата криза се стигна след неубедителната победа на Моралес на изборите миналия месец и обвинения изборни манипулации и авторитарно управление.








Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прасе помага на пътниците на летището в Сан Франциско
Прасе помага на пътниците на летището в Сан Франциско
Поредна нощ на протести в Барселона
Поредна нощ на протести в Барселона