COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Какъв е отзвукът от хакерската атака срещу НАП в Брюксел

България присъства в световните медии с хакерската атака срещу НАП. Какъв беше отзвукът в Брюксел и как тази атака ще се отрази на реномето на страната ни - вижте коментара на евродепутатите Андрей Новаков от ЕНП/Герб и Петър Витанов от Алианс на социалистите и демократите/БСП, които гостуваха в Сутрешния блок на БНТ.

от БНТ
08:58, 26.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
Петър Витанов, евродепутат, Алианс на социалистите и демократите/ БСП: Много е притеснително случилото се. Но тук по-важният въпрос е не кой е физическият извършител, не кой е подбудителят, а способна ли е държавата да кредитира сигурността на собствените си граждани или на чужденците, които пребивават в нея? Отговорът е еднозначен и красноречив - не, не е способна.

Сега последствията ще бъдат само за българските граждани, които ще бъдат двойно ощетени - първо, защото притеснението за изтеклите им данни не свършва и второ, защото ще се налага да плащат, заяви Витанов. Всичко това ще излезне от джоба на българския данъкоплатец, допълни евродепутатът.

Очевидно, има нужда да се подобрява киберзащитата, смята Андрей Новаков. Той даде примери със страни като САЩ и Китай, където също има случаи на кибератаки и могат да бъдат уязвими.

Андрей Новаков, евродепутат, ЕНП/ГЕРБ: Удобно е да кажем, че няма значение кой го е направил и кой го е подбудил, само какво трябва да правим оттук нататък. Не съм съгласен. Трябва да разберем кой е виновен и да понесе своята отговорност. Ние не правим изключение с проблем в киберзащитата, защото страни като САЩ, Китай, Франция и Русия също показаха, че имат уязвими системи. Основният въпрос е кой и защо го е извършил?

Защо се забавя влизането на България в Шенген и какво е мнението на българските евродепутати за новия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен? Вижте повече в Сутрешния блок на БНТ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
На път през нощта: Ползи и рискове при шофирането на тъмно
На път през нощта: Ползи и рискове при шофирането на тъмно