НОВИНИ

Евродепутати поискаха независимо разследване на случаите на сексуален тормоз

Независимо разследване на случаите на сексуален тормоз в Европарламента поискаха евродепутати. Инициативата им е провокирана от серия разследващи публикации, които уличиха евродепутати и висши чиновници в непристойно поведение спрямо техни подчинени. Дебатите в Европарламента текат на фона на шумния скандал около холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен от десетки жени в сексуални посегателства. Резолюция с конкретни мерки за действие трябва да бъде гласувана в Страсбург в четвъртък.

bnt avatar logo
от екип на "По света и у нас"
17:28, 25.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
евродепутати поискаха независимо разследване случаите сексуален тормоз

Нулева толерантност към сексуалния тормоз и сексуалните злоупотреби в ЕС - под този надслов е представеният план от 20 превантивни мерки срещу сексуалните посегателства. Предвижда се създаването на специална комисия, която ще помага на жертвите и ще следи извършителите да бъдат наказани.

Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията/търговските въпроси: "Жени, които по един или друг начин са тормозени от своя началник, колега, учител, съсед или непознат от улицата - тези истории крещят! Това е феминисткият вик на жените от цял свят, който казва - СТИГА! ДО ТУК! Отказваме да мълчим, отказваме да приемем".

Различни медии публикуваха анонимни разкази на жертви за конкретни случаи на сексуален тормоз спрямо тях. В публикациите се изтъква, че това е изключително сериозен проблем в европейските институции, за който се мълчало. Още през 2002 година е приет закон, според който сексуалният тормоз е дискриминация по полов признак и за това е забранен. След разкритията, престижното издание Политико, пусна анонимна форма за оплаквания. И до момента в нея са се регистрирали 87 жени и шестима мъже, броят им продължава да се увеличава. A разкритията се сериозни - от неподходящи докосвания и съобщения, до търговия със секс в замяна на законодателни услуги и трудови договори.

Тери Рейнтке, евродепутат: "Аз също - и аз съм била обект на сексуален тормоз, също като милиони други жени в ЕС. И мисля, че е време да кажем силно и ясно, че не ние трябва да се срамуваме, а извършителите.

ЕП в момента провежда кампания срещу сексуалния тормоз сред евродепутатите, която включва и съвети къде и към кого точно да се обърнат АКО са станали жертва на този вид насилие или са обвинени несправедливо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилоти от авиобаза Граф Игнатиево не летят и днес
Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" не летят и днес
Сбогуваме се с режисьора Станчо Станчев
Сбогуваме се с режисьора Станчо Станчев