Българският еврокомисар Мария Габриел се срещна в Страсбург с представители на петте комисии в Европарламента, свързани с ресор цифровизация. Целта на срещата беше оценка на направеното и очертаване на бъдещите приоритети.

Мария Габриел получи положителна оценка за свършеното като комисар от евродепутатите. Те припомниха, че 28 от 30 предположи от нея законодателни инициативи вече са факт, а има и конкретни ползи за хората - отпадане на роуминга и географското блокиране, безплатен интернет в общините, европейски суперкомпютри.

Андреас Шваб - евродепутат от Германия: Комисар Габриел въведе много нови инициативи, откакто пое ресора. Дигитализацията беше сърцето на комисията Юнкер и Габриел изигра много важна роля там. Много от идеите, развити и въведени през последните пет години, ще трябва да бъдат доразвити, ще трябва да приемаме още много закони и ние очакваме Мария Габриел да продължи работата си, а ние сме готови за сътрудничество.
Крисиян Елер - евродепутат от Германия: Мария Габриел отговори на много високи очаквания, което не се случва често. Тя даде лице на дигитализацията. Тя разви стратегия за Европа в тази област, каквато нямаше, тя се бори за осигуряването на средства, тя беше супер успешна.

Според Габриел диалогът между Комисията и парламента е много важен. А цифровизацията трябва да остане след приоритетите на новата комисия.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество: Радвам, се че има много силна заявка за това цифровизацията да стои високо в дневния ред. Прекрасна оценка за работата ми. Приемам я със спокойствие и скромност, но и с много отговорност това да продължи.

Новата европейска комисия трябва да заработи от 1 ноември.