НОВИНИ

Евродепутатът Радев: Спираме да сменяме времето от 2020 г.

Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това съобщи в Сутрешния блок евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 25.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Дебатът, започнал преди две години, получи реакция от Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

Емил Радев, евродепутат: Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки.

Радев обясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време

Според Радев това няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин например пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето са негативни, посочи Радев. Той цитира увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия.

Емил Радев, евродепутат: Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Василев: България е готова за еврозоната
Николай Василев: България е готова за еврозоната
Самолет кацна аварийно в София
Самолет кацна аварийно в София