Проблемът с епидемията става регионален - каза пред БНТ еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Вчера стана ясно, че Европейският съюз отпусна два милиона и 900 хиляди евро за овладяване на заразата в България.

Витянис Андрюкайтис, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните: От наша страна сме положили не малко усилия, но вие [българите] трябва да разберете колко е усложнена ситуацията. Вирусът е невидим, но убива прасетата и с това поминъкът на хората. Вижте ситуацията в България. По-голямата част от територията ви вече е заразена. Вижте и Румъния, проблемът там е огромен.Най-вече южната част на страната, в близост до границата.

Проблемът вече става регионален. Вирусът е бърз и смъртоносен. Засега ние не притежаваме ваксина или други мерки за неговото третиране, освен евтаназия на заразените животни. Затова трябва България да вземе превантивните мерки, за които се споразумяхме, а също така да организира информационна кампания. Не става въпрос за лични интереси и политически игри. Всички вече носим отговорност.
Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете

Министър Танева обсъди с експерти мерките за ликвидиране на чумата по свинете

Стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете обсъдиха в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева с представители на н...