НОВИНИ

Еврокомисарят по миграцията пред БНТ: Дъблинският регламент ще се реформира

Дъблинският регламент, по който се приемат мигранти в Европейския съюз, ще бъде изцяло реформиран именно в периода на Българското европредседателство. Това заяви в специално интервю за БНТ еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Аврамопулос се срещна с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, вътрешния министър Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров в първия ден от посещението си в София.

Александър Марков
от Александър Марков Вера Александрова
18:44, 26.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Пред БНТ Димитрис Аврамопулос беше категоричен, че само за една година, откакто е в сила, споразумението с Турция е намалило мигрантския натиск към Европа със 75%. По думите му реформата на системата за убежище в Европа, която трябва да стане по-честна и балансирана, ще се случи именно по време на Българското европредседателство.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията: Всички държави-членки трябва да участват в нашите общи усилия да се справим с проблема и да поемат своя дял от отговорността, особено що се отнася до релокацията, защото солидарността във всички речници и на всички езици в ЕС има един и същи смисъл и интерпретация.

В София Аврамопулос се срещна с президента Румен Радев, с когото обсъдиха механизми за реакция при внезапен миграционен наплив. Според Румен Радев, ключови по време на българското председателство ще са утвърждаването на принципа на солидарността в съюза и подобряване на общата европолитика за предоставяне на убежище. Аврамопулос, Бойко Борисов и еврокомисаря по правосъдие Вера Юрова са говорили за сигурността по външните граници и реформата на Дъблинския регламент. Двамата еврокомисари са изтъкнали положителната роля на българския премиер за мира и сигурността в държавите в Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таксиметрови шофьори поискаха да отпадне патентният данък
Таксиметрови шофьори поискаха да отпадне патентният данък
БЧК откри дарителска сметка за пострадалите от наводненията в Бургаско
БЧК откри дарителска сметка за пострадалите от наводненията в Бургаско