COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Еврокомисарят по здравеопазване пред БНТ: Ще има компенсации за загубите от АЧС

Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията в България. Това каза в интервю за БНТ еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис. Той е в постоянен контакт с българските власти и е готов да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева. Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:50, 26.07.2019
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Комисар Витянис Андрюкайтис предупреди, че висурът е много опасен за прасетата и в момента няма ваксина срещу него. Той се разпространява и сред дивите прасета и най-вероятно е дошъл в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Знаете, че европейския ветеринарен екип на място в момента е на място в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви.

Еврокомисарят припомни, че преди две години в България отново е имало африканска чума, но само при диви прасета и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните. Според него е много важно хората да разберат колко сериозен е сега проблемът.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна.

Андрюкайтис призова местните власти за прилагането на строги мерки.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Строгите мерки за биосигурност трябва да бъдат прилагани както в големите свинеферми, така и в дворовете на хората, където се отглеждат прасета. Хората трябва да разберат, че трябва да се предприемат извънредни мерки. Те трябва постоянно да са във връзки със съответните органи как да прилагат мерките за биосигурност. Най-важното сега е умъртвяването на заразените животни.

Според еврокомисаря избиването на животните е много болезнено за хората, но това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Андрюкайтис коментира, че не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и бъдат намалени икономическите щети. Още повече, че сега е много топло и вирусът продължава да се разпространява бързо.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по здравеопазването и сигурността на храните: Мога да ви показа примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които да били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби.

Както в Белгия, и в България хората, които загубят животните си ще бъдат финансово компенсирани. Еврокомисията поема и 75% от разходите, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Автомобил блъсна няколко възрастни жени в село Дебращица, една от тях е загинала на място
Директорът на свинекомплекс в Русенско: Цената на месото ще скочи с 20-30%
Директорът на свинекомплекс в Русенско: Цената на месото ще скочи с 20-30%