НОВИНИ

Еврокомисията призова страните членки да започнат преговори със Скопие и Тирана

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан призоваха днес държавите членки да започват възможно най-бързо преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Двамата казаха това в Люксембурт преди началото на днешния съвет на министрите на външните работи от ЕС, в който участва и министър Екатерина Захариева.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:20, 17.06.2019
Чете се за: 00:19 мин.
По света

Могерини припомни, че днес се навършва една година от подписването на Преспанския договор между Северна Македония и Гърция. Тя призова държавите членки да отдадат признание на стъпките, предприети от балканските държави.

Утре министрите от ЕС трябва да решат дали да започнат преговори за присъединяване към ЕС със Скопие и Тирана. Няколко държави, сред които Германия, Франция и Холандия, вече обявиха, че няма да подкрепят започването на преговори. Очаква се окончателното решение да бъде взето през септември, когато е вероятно двете държави да бъдат разделени по пътя си към ЕС и да се решава за всяка поотделно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон откри авиосалона в Бурже
Еманюел Макрон откри авиосалона в Бурже
​САЩ официално предложиха договор за 8 изтребителя F-16 Block 70​
​САЩ официално предложиха договор за 8 изтребителя F-16 Block 70​