НОВИНИ

Еврокомисията разследва мебелен гигант за укриване на данъци

ЕК разследва ИКЕА за данъците по сделки на шведския мебелен гигант в Холандия, което е поредната стъпка на Брюксел срещу данъчните афери на мултинационалните компании.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:06, 18.12.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

С разследването Европейската комисия ще получи задълбочен поглед върху начина, по който ИКЕА изглежда е използвала холандско дъщерно дружество, за да намали данъчната си сметка за приходите от магазините си по целия свят.

Случаят е най-амбициозното досега действие от страна на Брюксел срещу многонационална компания от Европа и дойде след подобни случаи срещу американските гигантиApple, Amazon и McDonald's.

Всички те бяха поставени под наблюдение след вълните от разкрития като например в "Досиетата от Рая" които обърнаха внимание на това как мултинационалните компании и свръхбогатите по света използват законни средства за избягване на плащането на данъци.

"Всички компании, големи или малки, многонационални или не, трябва да плащат справедливия си дял от данъка", заяви в изявление комисарят по антитръстовите правила на ЕС Маргрете Вестагер.

"Държавите-членки не могат да позволят на избраните компании да плащат по-малко данъци, като им позволяват изкуствено да прехвърлят печалбите си другаде", каза тя.

Комисарят не спомена числа при последните си твърдения срещу ИКЕА, но в доклад на Зелената партия в Европейския парламент от миналата година беше съобщено, че ИКЕА е избегнала плащането на 1 млрд. евро като данъци в ЕС между 2009 г. и 2014 г.

Частна от своето основаване през 1943 г., ИКЕА има сложна корпоративна структура и се управлява от различни фондации, което й позволява да се освободи от високите данъци в Швеция.

Разследването на Еврокомисията е по отношение на две споразумения, договорени между Холандия и „Интер Икеа“, холандският клон на компанията, според които подразделението на шведския гигант в Страната на лалетата получава франчайзови плащания от магазините на „Икеа“ по света.

По силата на първото данъчно решение между 2006 г. и 2011 г. Холандия разрешава на „Интер Икеа“ да заплати солидна лицензионна такса на друго звено на ИКЕА в Люксембург, като по този начин прехвърли приходите си в юрисдикция, в която не са данъчно обложени.

През 2011 г., след като Брюксел принуди Люксембург да промени закона, „Интер Икеа“ организира второ решение с Нидерландия, като този път включваше комплексен договор за заем с подразделението на ИКЕА в Лихтенщайн и отново шведската компания успешно прехвърли облагаемите приходи под ниската данъчна юрисдикция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляният мъж в София е бивш полицейски служител
Простреляният мъж в София е бивш полицейски служител
Новото правителство на Австрия положи клетва
Новото правителство на Австрия положи клетва