Еврокомисията въвежда мониторинг на спазването на закона в страните членки

Европейската комисия въвежда нов инструмент за мониторинг в Европейския съюз. Брюксел ще изготвя всяка година доклад за спазването на върховенството на закона във всички държави-членки на съюза. В същото време финландското председателство започва през есента обсъждане на предложението за обвързването на отпускането на европейско финансиране със спазването на принципите на правовата държава.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
преди 7 месеци
Чете се за: 00:41 мин.
По света

С предложението за годишен мониторинг Брюксел увеличава инструментариума си за контрол на спазването на върховенството на закона и преследване на нарушителите. Новият механизъм няма да замести сега действащия върху България и Румъния Механизъм за сътрудничество и проверка, а ще се прилага след неговото изтичане.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Искам да бъда кристално ясен - това не е алтернатива на вече съществуващите инструменти, които Европейския съвет използва, това не е смяна на курса на Комисията. Това беше ясно заявено и от новоизбрания председател фон дер Лайен. Следващата Комисия, също като тази Комисия, ще бъде неумолима в спазването на принципите на правовата държава в целия Европейски съюз.

Целта на годишния мониторинг е ранно откриване на възникващи нередности. Еврокомисията иска също така делата, свързани с нарушаването на принципите на правотата държава, да се гледат по бързата процедура от Съда на Европейския съюз.

Финландското председателство от своя страна започна от есента обсъждане за това отпускането на европейски средства да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона. Франс Тимерманс заяви, че е финландското председателство е първото, което отдава толкова голямо значение на този въпрос. В момента процедури за неспазване на принципите на правовата държава се водят срещу Полша и Унгария.

Топ 24
Най-четени