НОВИНИ

Еврокомисията започва мащабна битка с климатичните промени

Европа трябва да стане първият неутрален по отношение на климата континент до 2050 година. Това се казва в Европейския зелен пакт - новата стратегия на Европейската комисия за борба с климатичните промени, представена днес в Брюксел. В следващите 100 дни Комисията ще изработи и първия европейски закон в областта на климата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:27, 11.12.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Брюксел обещава и финансова помощ на стойност 100 милиарда евро за регионите и секторите, които са най-уязвими и зависими от изкопаемите горива.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Днес поставяме началото на едно пътуване. Можем да го сравним с момента, в който човекът стъпи на Луната. Европейският зелен пакт е много амбициозен, но в същото време внимателно е преценена всяка стъпка, която ще предприемем.

Европейският зелен пакт ще обхваща всички сектори на икономиката, по-специално транспорта, енергетиката, селското стопанство, строителството и промишлени отрасли като стоманодобива, производството на цимент, текстилната индустрия и химикалите.

Брюксел обеща не съкращаване, а създаване на нови работни места. Евродепутати от различните парламентарни групи приветстваха амбициите на Комисията в областта на климата. Притесненията обаче са свързани най-вече с това как ще бъде финансиран зеления преход и колко висока ще е цената, която всяка една държава-членка ще трябва да плати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Преди изборите във Великобритания
От нашите пратеници: Преди изборите във Великобритания
В Италия заловиха тонове негодна пластмаса за България
В Италия заловиха тонове негодна пластмаса за България