НОВИНИ

Евролидерите ще обсъдят мигрантската криза

Лидерите от Европейския съюз се събират в Брюксел на редовен съвет, на който ще обсъждат две основни теми - бъдещето членство на Великобритания в Европейския съюз и мигрантската криза. Във Великобритания предстои провеждането на референдум, на който да се реши дали странатат остава или излиза от Европейския съюз, а в петък ще стане ясно дали останалите лидери приемат исканията на Лондон за промени в работата на съюза.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:40, 18.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

За да може да убеди британците да гласуват “за” оставане в съюза, премиерът Дейвид Камерън поиска промяна в четири области. Първо, да се въведе т.нар. “червен картон” - 15 или повече страни да могат да блокират европейски закони. Второ - да се намали влиянието на решенията на страните от еврозоната върху останалите. Трето - да не е задължително страната му да се обвързва по-дълбоко с Европейския съюз. Четвърто - въвеждането на т.нар. “внезапна спирачка”, която да ограничава определен вид социални плащания за европейски мигранти.

Това е и най-спорната тема. Полша, Чехия, Словакия и Унгария са категорично против от плащанията да бъдат лишавани и вече пристигнали във Великобритания мигранти и искат правилото да се отнася само за новопристигнали.

След среща в Прага във вторник с чешкия премиер председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че дискриминацията и ограничаването на основни европейски права са неприемливи:

Доналд Туск, председател на ЕС: На карта е членството на Великобритания - въпрос, който ще бъде решен единствено от британците, но отговорът ще има ефект върху всички нас. На карта е и промяна във функционирането на Европейския съюз, което всички ние ще трябва да решим заедно и където ние не трябва и няма да правим компромис с нашите свободи и ценности.

Доналд Туск подготви предложения, които ще бъдат обсъждани от европейските лидери днес и утре. Те са компромисни и доста по-умерени от исканията на Камерън. За конкретното съдържание ще се договорят лидерите. Засега няма гаранция, че ще се стигне до споразумение по всички въпроси.

По време на съвета България ще обърне внимание, че не може да подкрепи предложения, които са в противоречие с Договорите на ЕС и водят до дискриминация. София ще участва активно в намирането на компромис между свободата на движение и правото на всяка страна да се защитава от злоупотреби.

Лидерите ще обсъдят и действията по справяне с мигрантската криза, които очевидно засега не дават голям резултат. Гърция вероятно ще бъде критикувана и може от нея да бъдат поискани по-активни действия за регистриране на бежанците и за връщане в Турция или родните им страни на другите мигранти. Очаква се Турция да бъде призована да изпълнява по-стриктно задълженията си за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС обсъжда дали армията да се включи ефективно в охраната на границата
НС обсъжда дали армията да се включи ефективно в охраната на границата
Българо-гръцката граница остава под фермерска блокада
Българо-гръцката граница остава под фермерска блокада