НОВИНИ

"Европа на отечествата" - какви са предизвикателствата пред европейската общност

По какъв начин се променя и трябва да се променя обединена Европа, за да отговори на времето, в което живеем - на този въпрос се опитаха да отговорят политолози, анализатори, журналисти и евродепутати в рамките на дискусия "Какво означава Европа на отечествата?". Организатори са Младежкият консервативен клуб и дясната платформа "Консерваторъ".

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:17, 17.10.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Според професор Огнян Минчев - принадлежността както към определена нация, така и към Европа, е принадлежност към отечество.

Проф. Огнян Минчев, политолог: Ако Европа бива разбрана като общност на ценности, културна общност, общност на обща, на споделена историческа и културна традиция.
Тома Биков, депутат в 44-то Народно събрание: Това е и културен дебат, той не е просто политически. Това е каква да бъде Европа - дори не толкова дали Европа да бъде на отечествата, дали да бъде федерална Европа,а да бъде как да изглежда.

Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че Съюзът е на кръстопът. Затова според него следващият мандат на Европарламента ще покаже на къде ще тръгне да се развива обединението.

Ангел Джамбазки, евродепутат: И тука виждате два лагера - единият лагер е на господин Макрон, на г-н Верхофстад - тези, които твърдят, че решенията трябва да се взимат от Брюксел, да има повече Европа. От другата страна са г-н Орбан, г-н Качински, Салвини - ние искаме националната държава да може да решава кого да пуска и кого да не. Когато ние решим, че нямаме нужда от нелегални мигранти никой да не ни налага предпазна клауза.

Организаторите на дискусията са убедени, че идеята за Европа на отечествата носи нова визия за Съюза.

Боян Стефанов, председател на Младежки консервативен клуб: Опит за реформиране на ЕС - той да стъпи на истинските си градивни части, които всъщност са европейските народи, европейските нации, обединени във своите отечества.

Според участниците, дебатът трябва да се проведе не само на политическо ниво, но също и от гражданите в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение във Великобритания
Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение във Великобритания
25 години затвор за строителния предприемач, убил двама души
25 години затвор за строителния предприемач, убил двама души