Новият унгарският кандидат за еврокомисар не получи одобрението на двете комисиите в Европарламента, които го изслушаха. Той ще трябва да отговаря на допълнителни въпроси. Днес евродепутатите изслушаха и новите кандидати на Франция и Румъния. Същевременно Брюксел обмисля да съди Лондон заради отказа да излъчи свой еврокомисар.

Ще успее ли комисията на фон дер Лайен да започне работа на 1 декември - вижте повече в репортажа на кореспондента ни Десислава Апостолова.

Комисията фон дер Лайен още не е встъпила в длъжност, но вече е изправена пред ново предизвикателство.

След като веднъж стартът й беше отложен заради отхвърлени от Европарламента кандидат-комисари, Великобритания изпрати писмо до Брюксел, в което казва, че няма намерение да излъчи свой кандидат-комисар, въпреки че Брекзит беше отложен до 31 януари догодина.

Доводите на британския премиер Борис Джонсън са, че страната се намира в предизборна ситуацията и правителството не може да взима важни решения.

Отказът създава безпрецедентна ситуация в Брюксел. Юристи правят анализи дали е възможно новата Еврокомисия да заработи с един комисар по-малко, въпреки, че в договорите на ЕС се казва, че всяка държава-членка е длъжна да излъчи свой кандидат. Не е изключено да бъде сезиран и Съдът на ЕС.

Дана Спинант - говорител на Урсула фон дер Лайен: Това е много специална и сложна ситуация, с каквото досега не сме се сблъсквали. Всички опции и писти се обсъждат в момента, за да видим как можем, въпреки позицията на Великобритания, да спазим нашата цел - новата ЕК да заработи в началото на декември.

ЕП изслуша новите кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция. Унгарският кандидат - посланикът на страната в Брюксел Оливер Вархели не успя да убеди евродепутатите, че ще бъде добър комисар по разширяването. Въпросите към него бяха свързани най-вече с отношенията между Орбан и Ердоган и политическото убежище, което Будапеща даде на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски.

Румънският кандидат е евродепутатът Адина-Йоана Вълян и тя ще отговаря за транспорта.

За евродепутатите проблематичен остава и френският кандидат-комисар Тиери Бретон заради досегашната му работа като изпълнителен директор на технологичния гигант "Атос". Бретон обясни, че е продал всички свои акции в дружествата, в които е участвал.